O locuință care pierde căldură duce la pierderi masive de energie și de bani, astfel că este nevoie de un ajutor care să înlăture acest deficit. Cea mai simplă cale de a rezolva această problemă o reprezintă anveloparea exterioară a clădirii, cunoscută și sub numele de termosistem. Ce este însă acest termosistem și care sunt avantajele pe care acesta le are? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și alte informații prețioase, în următorul material.
Ce este un termosistem sau un sistem de izolare termică?
Un termosistem reprezintă un ansamblu de materiale de construcții cu caracteristici de limitare a pierderii de căldură, care lucrează ca un monolit pentru închiderea clădirii și anveloparea ei, pentru a acoperi totalitatea punților termice, la exterior. Termosistemul reprezintă așadar un sistem special creat, ca o haină pentru casă, care o îmbracă astfel încât casa să poată respira, însă să nu mai poată face schimb de căldură cu exteriorul.
Ce materiale pot fi folosite pentru termosistem?
Sunt mai multe tipuri de materiale de termoizolare prezente pe piața, fiecare cu avantajele sale. Informează-te, analizează variantele existente și alege-o pe cea potrivită pentru casa ta. Cele mai uzuale dintre acestea sunt: polistirenul, vata minerală și plăcile minerale termoizolatoare fără fibre - tip Multipor. Pentru obținerea unui termosistem eficient, e important ca pentru fiecare din aceste materiale să se aibă în vedere întreg ansamblul, respectiv și restul elementelor care alcătuiesc sistemul (adeziv, plasă de armare, accesorii, tencuială etc.) și recomandările de montaj din documentațiile tehnice.
Polistiren expandat
In funcție de aplicația dorită sunt disponibile o multitudine de tipuri de polistiren expandat, pentru termoizolarea fațadelor, planșeelor de pod sau intermediare sau pentru termoizolarea mansardei.
Polistirenul expandat pentru termosisteme necesită o grosime de minim 10 cm tocmai pentru a nu permite schimbul de căldură cu exteriorul prin intermediul punților termice (geamuri, planșee, mansarde, etc. )
Polistiren extrudat
Polistirenul extrudat este varianta mai compactă a polistirenului, cu o densitate crescută și o structură mai puțin aerată așadar, care permite izolarea în grosimi mai mici de circa 5-10 cm. În general acest tip de polistiren este folosit pentru izolarea zonelor de fundații, la subsoluri sau demisoluri, deoarece rezistența sporită la umiditate, dar și densitatea mare contribuie din plin la o protecție optimă a acestor elemente structurale.
Este important să știi faptul că ambele tipuri de polistiren au avantajul că nu încarcă deloc construcția peste capacitatea ei portantă, deoarece greutatea plăcilor este foarte redusă, la fel ca și greutatea tencuielii cu care se face acoperirea. Acest lucru este important în cazul termoizolăriil construcțiilor deja existente, deoarece acesteanu au fost prevăzute în faza de proiect cu izolații termice, drept pentru care calculul structural impune valori maxime admise la greutatea proprie a construcției plus alte încărcări. Polistirenul este o structură ușoară, pe care beneficiarii se pot baza, iar dacă montajul se realizează în mod corect pierderile de căldură sunt reduse aproape de zero.
Vata minerală bazaltică
Vata minerală bazaltică este un material foarte bun pentru izolare, care poate fi folosit în aproape orice zonă, pentru izolarea oricărui element structural. În general vata bazaltică se pretează la lucrări la interior, pentru izolarea planșeelor, a pereților sau a tavanelor, însă în ultimul timp aplicabilitatea sa a crescut chiar și la nivelul termosistemelor realizate la exterior.
Vata minerală bazaltică este un material eficient atât ca sistem de izolare termică, cât și fonică. De asemenea prezintă rezistențe crescute la șocuri, la umiditate, dar și la foc, unde comparativ cu polistirenul câștigă detașat.
Plăcile minerale termoizolatoare fără fibre - tip Multipor
Plăcile minerale termoizolatoare sunt soluția optimă pentru o termoizolare 100% naturală, ecologică, fără fibre. Datorită proprietăţilor sale excepţionale, sistemul bazat pe plăci minerale izolatoare - tip Multipor, poate fi folosit pentru oricare categorie de aplicaţii. Plăcile sunt robuste şi stabile dimensional și pot fi utilizate rapid şi uşor. Forma lor compactă şi greutatea redusă ajută, de asemenea, în acest sens.
Care sunt avantajele termosistemelor?
Așa cum este firesc, fiecare lucrare de construcții are un scop, iar materialele folosite trebuie să își justifice cumva prezența și prețul. Iată câteva dintre avantajele termosistemelor, care răspund la întrebarea: de ce să montezi un termosistem?
Menținerea căldurii pe timp de iarnă
Cu siguranță că fiecare dintre noi își dorește o temperatură optimă, confortabilă în timpul iernii. Dacă beneficiezi de o casă care nu este eficientă din punct de vedere energetic, acest lucru se va resimți în cuantumul facturii de utilități. Un audit energetic îți poate arătacare sunt punțile termice care favorizează pierderile de căldură, iar tu vei ști exact care sunt zonele pe care va trebui să le izolezi.
Menținerea unei temperaturi potrivite vara
Realizarea unui termosistem te ajută să ai o casă confortabilă și în timpul verii, deoarece sistemul de izolare va funcționa precum o barieră în calea razelor solare. Pereții nu se vor mai supraincalzi, drept pentru care temperatura resimțită în interiorul casei tale va fi cu câteva grade mai scăzută decât ar fi fără acest sistem.
Izolare fonică
În funcție de materialele folosite pentru izolare, dar și de grosimea lor, vei vedea că nivelul de zgomot din exterior este mai redus. Acest lucru se întâmplă deoarece grosimea materialelor funcționează din nou ca o barieră, însă de data aceasta împotriva decibelilor în exces.
Aspect deosebit al casei finisate
Un termosistem ajută o clădire și prin prisma faptului că el poate funcționa ca un sistem decorativ. Poți aplica pe termosistem tencuieli mecanizate decorative, deoarece dacă sistemul este bine prins, el îți va garanta stabilitatea. Finisarea se va face ușor și rapid.
Economie
Un termosistem te va ajuta să economisești bani la facturile de utilități pe toată durata de utilizare a clădirii. Se îmbunătățesc consumurile, costurile, iar tu vei fi mulțumit că ai un cămin confortabil, prietenos cu mediul.